Jongeren in beeld

Jongeren voelen zich vaak ‘anders’ dan anderen. We zien dit ook terugkomen bij de beelddenkende jongeren. Ze zijn gevoelig ingesteld en zijn zich zeer bewust van zichzelf en hun omgeving.

Op school wordt de leerstof minder visueel aangeboden naarmate de jongeren ouder worden. Bovendien vermeerdert de hoeveelheid leerstof wat maakt dat het steeds moeilijker wordt om deze leerstof te verwerken.

Het kan voor jongeren goed werken om te studeren aan de hand van een mindmap of schema met plaatjes en pijlen waarbij de verbanden tussen verschillende leerstofonderdelen gelegd kunnen worden.

Hieronder kan je een (beknopt) voorbeeld vinden van een mindmap over Franse werkwoorden.

werkwoorden-frans-pibHet is belangrijk om niet alleen te praten met de beelddenkende jongere, maar ook te werken met de plaatjes in zijn of haar hoofd. Het plaatje met alle emoties en gedachten mag eerst een plaatsje krijgen en dan pas zal er weer ruimte komen in het hoofd van de beelddenker. Het kan ook goed werken om samen te tekenen. Hierbij zorgt het papier ervoor dat er via een middel gecommuniceerd wordt en kan het voor de jongere bijvoorbeeld minder confronterend zijn om het gesprek aan te gaan.

Tekst door: Laura Molkenspapier-praten

 

Heb je ‘honger’ naar (nog) meer informatie? KLIK DAN HIER